Lezingen

Donderdagavond 15 oktober, 19.30 uur

 

Bach, Goldberg Variaties - inleiding

 

Op verzoek van Jan Kleinbussink en in samenwerking met de Stichting Behoud Dorpskerk Wilp zal Roel Smit deze avond spreken over de Goldberg Variaties van Johann Sebastian Bach. Kleinbussink voert dit werk integraal uit op zijn tweemanualige klavecimbel (kopie Dulcken 1742, gebouwd door Gerrit Klop in 1982/83) in de Wilpse Dorpskerk op zondag 18 oktober om 15.00 uur.

 

>>>>meer informatie

 


 

 

Donderdagavond 26 maart om 19.30 uur:

 

Liszt - Stabat Mater

 

Veel, heel veel componisten maakten een toonzetting op de tekst van de oude sequens Stabat Mater Dolorosa. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat Franz Liszt niet tot die componisten behoort, maar dat is schijn.

 

>>>>meer informatie

 


 

Donderdag 19 maart van 19.30 - 21.45 uur:

 

Bach - Johannes-Passion

 

Van de Johannes-Passion weten de meeste mensen één ding: hij duurt aanmerkelijk korter dan de Matthäus-Passion. Ze hebben gelijk. Wat de meesten niet weten...

 

>>>>meer informatie

 


 

Donderdagavond 12 maart om 19.30 uur:

 

Bach - Matthäus Passion

 

De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach kan beschouwd worden als de belangrijkste uiting van de West-Europese muziekcultuur ooit.

 

>>>>meer informatie

 


 

Donderdagavond 5 maart om 19.30 uur:

 

Liszt - Via Crucis

 

Stel je voor aanwezig te zijn in het immense Colosseum te Rome (afbeelding hiernaast). Geluiden van buiten dringen niet door - het is stil. Er is een klein koor, en zijn een paar solisten, er is een draagbaar harmonium. Er is publiek, niet al te talrijk. Uitvoerenden en publiek trekken langs veertien kruiswegstaties die in dit oude monument staan opgesteld. Bij iedere statie wordt halt gehouden en wordt een deel uitgevoerd uit de Via Crucis van Franz Liszt.

 

>>>>meer informatie

 


 

Donderdagavond 19 februari om 19.30 uur

 

Milhaud - La Création du Monde

 

Een week na de behandeling van Die Schöpfung van Joseph Haydn opnieuw een Scheppingsverhaal, nu muzikaal verteld door Darius Milhaud, zonder woorden, maar bedoeld als balletmuziek.

 

>>>>meer informatie

  


 

Twee donderdagavonden: 5 en 12 februari, beide om 19.30 uur

 

 Muziek met een praatje: Joseph Haydn – Die Schöpfung

 

Toen Haydn zijn grootse werk over de schepping componeerde was hij 65 jaar. Hij werkte er ongeveer anderhalf jaar aan, en beschouwde dit oratorium als de meest belangwekkende compositie die hij ooit geschreven had.

 

>>>> meer informatie

 

 


 

Donderdagavond 20 november 2014 om half acht

Herhaling op Zondagmiddag 23 november om drie uur

 

Lezing: Het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach

  

Zoals in de tijd voor Pasen veel mensen luisteren naar de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach, luisteren velen in de tijd voor kerst naar diens Weihnachtsoratorium. Roel Smit zal tijdens deze lezing....

 

>>>> meer informatie

 

Design by IndionDesign    © 2018 Roel Smit