In maart 1945 werd tijdens een van de bevrijdingsbombardementen (!?) boven het centrum van Doetinchem de Grote- of St.Catharinakerk verwoest. Bij de herbouw werd een toren gebouwd die niet langer inpandig was, maar die aan de buitenkant van de westmuur werd opgetrokken. De kerk werd daardoor van binnen groter dan voorheen, de toren kreeg nieuwe allure en zag er meer uit als een zelfstandig wezen.

 

Na een aktie onder de burgerij kon in 1963 een carillon met 47 klokken in gebruik worden genomen. De klokken werden gegoten bij Koninklijke Eijsbouts, klokkengieterij te Asten. Beiaardiers werden Ria van Viegen-Pieffers op iedere dinsdag, en Aart van Dijkhuizen op de vrijdagen tijdens de koopavond.

 

Je ziet op de foto hiernaast de galmborden onder de torenspits: daar achter hangt het instrument, dat een vol en robuust klankkarakter heeft.

 

In 1980 mocht ik Aart van Dijkhuizen opvolgen op de vrijdagse koopavonden, en in 1993 ging Ria van Viegen met pensioen. Sinds dat jaar speel ik ook op de dinsdagen. Dit zijn mijn speeltijden:

 

  • Iedere dinsdag 12.30 uur
  • Iedere vrijdag 15.00 uur
  • Wanneer in juli en augustus op dinsdag lunchpauzeconcerten in de kerk zijn verschuift mijn speeltijd naar 11.00 uur.

 

Omdat je op een carillon speelt voor allerlei mensen met allerlei muzikale voorkeuren speel ik een repertoire dat zo veelzijdig is als maar mogelijk: evergreens, popmuziek, folk, lichtklassieke muziek en klassiek. Ook improvisatie (voor de vuist weg spelen) speelt een belangrijke rol.

 

Op foto 2 zie je mijn speelcabine, verscholen tussen de zware balken van de klokkenstoel, en de trap om bij de klokken te kunnen komen. De kleine klokken hangen boven de speelcabine, enkele grote hangen er aan de voorzijde naast.

 

Hier onder een filmpje, opgenomen op een grijze vrijdagmiddag eind januari 2015. Op de lessenaar staat een boek met schilderijen er in. Het schilderij waarbij ik speel is net zo somber als die middag, op die helrode spetter in het midden na...... N.B: de opname is gemaakt in de speelcabine, waardoor de geluiden van de klavertoetsen duidelijk hoorbaar zijn.