Donderdagavond 15 oktober, 19.30 uur

 

Op verzoek van Jan Kleinbussink en in samenwerking met de Stichting Behoud Dorpskerk Wilp zal Roel Smit deze avond spreken over de Goldberg Variaties van Johann Sebastian Bach. Kleinbussink voert dit werk integraal uit op zijn tweemanualige klavecimbel (kopie Dulcken 1742, gebouwd door Gerrit Klop in 1982/83) in de Wilpse Dorpskerk op zondag 18 oktober om 15.00 uur.

 

Smit zal o.a. ingaan op de volgende vragen: 

  • Wie was toch deze Goldberg, waarnaar pas in de tijd na Bach deze variaties genoemd zijn?
  • Wanneer het verhaaltje over de slapeloze werkgever van Goldberg een fabeltje blijkt te zijn, wat is er dan wél waar over deze jong gestorven musicus?
  • Wat speelde er in het leven van Bach, waardoor je kunt stellen dat deze variatiereeks aan het begin staat van een nieuw stadium in zijn bestaan te Leipzig?
  • De belangrijkste vraag: met welke informatie over dit magistrale muziekwerk in je bagage kun je meer genieten van de uitvoering ervan?

 

Wat deze laatste vraag betreft: Roel Smit zal ingaan op de verschillende aspecten van de opbouw van het werk, en dat illustreren met klankvoorbeelden. Die klankvoorbeelden kunnen onder zijn eigen vingers vandaan komen (al mist de praktijkruimte op Nieuwe Markt 13 een klavecimbel – een goede piano staat er wél), of van geluidsdragers.

 

Of je nu naar het concert in Wilp gaat of niet: dit wordt een avond voor muzikale fijnproevers, en voor mensen die dat willen worden!

 

Kosten: 10 euro voor deze avond. Er is een combikaart van € 17,50 verkrijgbaar voor deze avond plus het concert van Jan Kleinbussink in Wilp. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en het wordt geregeld. Het levert € 2,50 aan korting op.

 

De ruimte op Nieuwe Markt 13 is beperkt, daarom is tevoren aanmelden noodzakelijk:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0621 597949

 

Afbeeldingen:

Boven: De praktijk Leven met Muziek van Roel Smit bevindt zich op Nieuwe Markt 13 te Deventer in het pand De Poort van Kleef

 

Midden: De handen van recitalist Jan Kleinbussink op de beide manualen van zijn klavecimbel

 

Onder: Het door Bach zelf ontworpen monogram met tweemaal de letters JSB: eenmaal recht, en eenmaal in spiegelbeeld