Donderdagavond 5 november, vervolg op donderdagavond 12 november - aanvang 19.30 uur

 

Op zondag 15 november om 15.00 uur voert het Deventer Toonkunstkoor Euterpe de Hohe Messe uit van Johann Sebastian Bach. Locatie: Lebuinuskerk, leiding: Jan Kruisselbrink. Reden voor Roel Smit om twee avonden aan dit werk te wijden.

 

De Hohe Messe van Bach kan beschouwd worden als zijn drievoudige geloofsbelijdenis: Bach belijdt met dit werk zijn geloof in het leven, zijn geloof in de zeggingskracht van muziek, en zijn geloof in God. Op al deze drie punten zal Smit deze avonden ingaan.

 

Vragen die aan de orde zullen komen:

  • Wat bracht Bach ertoe het Kyrie en Gloria aan te bieden aan de keurvorst van Dresden?
  • Wat zijn grote verschillen tussen dit  monumentale werk en eerdere muziekmonumenten van de hand van Bach, zoals de Matthäus Passion, de Johannes Passion, en het Weihnachts Oratorium?
  • Wat is de parallel tussen dit werk en dat andere scheppingsmonument waar de componist tot zijn laatste snik mee is bezig gebleven: Die Kunst der Fuge?

 

De avonden vormen samen één geheel, maar wie slechts op één van beide avonden aanwezig kan zijn moet toch zeker komen: ook dan is de aangeboden stof goed te volgen. Er zal veel muziek klinken en Roel Smit zal daarbij op zijn zeer persoonlijke en bevlogen wijze veel informatie geven.

 

 

In schema: 

 

Wanneer:   Donderdagavond 5 en 12 november van 19.30 - 21.45 uur
Waar:   Nieuwe Markt 13 te Deventer
Inleider:  

Roel Smit

Kosten:  

€ 15 per avond. Beide avonden: € 25, alles inclusief pauzeconsumpties

Aanmelden:   06 - 21 59 79 49 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Afbeeldingen:

 

1. Bach noemt het eerste deel van zijn grote mis Missa, de term die in Luthers Duitsland gebruikt werd voor de combinatie Kyrie - Gloria. Deze titelpagina in Bach's handschrift geeft ook de bezetting weer van het werk.

 

2. Symbolum Nicenum schrijft Bach boven wat hij telt als deel II van zijn grote mis. Het gaat om het Credo volgens de woorden van de kerkvergadering gehouden te Nicea.

 

3. Het slot van het laatste deel, het Agnus Dei, eindigt met de woorden 'Dona nobis Pacem' (geef ons vrede). Daarna in het handschrift van Bach: Fine D S Gl. Voluit: Fine, Deo soli Gloria. Vertaald: Einde, Alleen aan God de Eer.