Twee donderdagavonden: 5 en 12 februari, beide om 19.30 uur

 

Joseph Haydn – Die Schöpfung

 

Toen Haydn zijn grootse werk over de schepping componeerde was hij 65 jaar. Hij werkte er ongeveer anderhalf jaar aan, en beschouwde dit oratorium als de meest belangwekkende compositie die hij ooit geschreven had. Model voor Haydn stonden de oratoria van Georg Friedrich Händel, waarvan hij er een had gehoord tijdens zijn verblijf in Londen.

 

Haydn gebruikte teksten uit twee Bijbelboeken: het boek Genesis en het Boek der Psalmen. Daarnaast komen teksten uit John Miltons Paradise Lost voor in Die Schöpfung.

 

Gedurende twee avonden zal Roel Smit het werk behandelen. Let wel: de inhoud van de avonden is verschillend – ze vormen samen een geheel. Smit behandelt het werk niet als wetenschapper, maar als musicus: Waarom klinkt de muziek zoals zij klinkt, en wat heeft dat te maken met de tekst of met de titel van de verschillende delen? Welke muzikale uitdrukkingsmiddelen gebruikte Haydn?

 

Aanmelden is noodzakelijk in verband met beperkte plaatsruimte.

 

In schema:

 

Wanneer:   Donderdagavond 5 en 12 februari van 19.30 - 21.45 uur
Waar:   Nieuwe Markt 13 te Deventer
Inleider:  

Roel Smit

Kosten:  

€ 15 per avond. Beide avonden: € 25. Beide avonden plus 19 februari: € 30, alles inclusief pauzeconsumptie

Aanmelden:   06 - 21 59 79 49 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Afbeeldingen:

1. Michelangelo - Schepping sterren en planeten - Sixtijnse Kapel Vaticaan

2. Hof van Eden - Creation Museum Kentucky, USA

3. Titiaan - De zondeval