Donderdag 19 maart van 19.30 - 21.45 uur:

 

Bach - Johannes-Passion

 

Van de Johannes-Passion weten de meeste mensen één ding: hij duurt aanmerkelijk korter dan de Matthäus-Passion. Ze hebben gelijk.

 

Wat de meesten niet weten is dat de evangelist Johannes een totaal andere benadering heeft tot wat hij melden wil dan zijn collega Mattheüs. Johannes is filosofischer, mystieker: wat hij letterlijk vertelt is één, maar wat hij daaronder óók nog zeggen wil maakt zijn verhaal vaak pas echt boeiend.

 

Bach was theologisch zeer onderlegd en heeft het verschil tussen beide evangelisten heel goed gezien. Dat had gevolgen voor het karakter van de muziek die hij bij het lijdensverhaal volgens Johannes componeerde.

 

Roel Smit wil een avond ingaan op onder andere deze aspecten van de Johannes-Passie. Uiteraard zal hij dat doen aan de hand van prachtige fragmenten uit dit muziekmonument. Zo zullen vertelsels en verklankingen elkaar afwisselen en zal ook deze avond weer veel te kort blijken te zijn.

 

Aanmelden is noodzakelijk in verband met beperkte plaatsruimte.

 

Overzicht:

 

Wanneer:   Donderdagavond 19 maart van 19.30 - 21.45 uur
Waar:   Nieuwe Markt 13 te Deventer
Inleider:  

Roel Smit

Kosten:  

€ 15,00. Combinaties met 5, 12 en 26 maart geven korting: Twee avonden € 25, drie avonden: € 30, vier avonden € 40, alles inclusief pauzeconsumptie

Aanmelden:   06 - 21 59 79 49 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Bij afbeelding 2: De eerste pagina van de Johannes-Passion in het handschrift van Bach

 

Bij afbeelding 3: Het monogram met de letters JSB (een keer recht en een keer spiegelend) dat Bach zelf ontworpen heeft