Noem de naam van Jules de Corte bij mensen van wat rijpere leeftijd en tien tegen één zal de reactie zijn: ‘O ja, van Ik zou wel eens willen weten’. Zit het mee dan volgt ook nog de tweede regel uit dit meest bekende lied van De Corte: Waarom zijn de bergen zo hoog? Daarmee houdt de kennis over deze zanger van levensliedjes meestal wel op. Maar de reacties zijn altijd positief.

 

Goede reden om eens drie avonden stil te staan bij deze artiest, bij zijn leven, zijn drijfveren, maar vooral ook bij zijn werk. Wat maakt het werk van De Corte zo bijzonder? Is het de wijze waarop hij zijn eigen liedjes zingt? Is het de kwaliteit van zijn teksten? Zijn het de melodieën die hij bij zijn teksten schreef, of de daarbij gecomponeerde pianobegeleiding? Wat maakt dat deze kleinkunstenaar zo onderscheidt van al die anderen?

 

Tijdens de drie avonden zullen we proefondervindelijk kunnen vaststellen dat het juist de combinatie van al deze factoren is. De Corte schreef muziek die zijn teksten kracht bijzette, maar je kunt evengoed zeggen dat hij teksten schreef die de beleving van zijn muziek extra intens maakte. Tekst, muziek, en de wijze waarop hij die twee zelf uitvoerde waren op een organische wijze met elkaar verbonden – dat gaan we ontdekken.

 

Het is moeilijk het werk van Jules de Corte in te delen. Maar om enige structuur aan de avonden te geven heb ik drie lijnen uitgezet. Die lijnen zijn niet meer dan een richtingaanwijzer, we zullen er iedere avond ook vrijpostig van afwijken. In schema:

 

Woensdag 24 juli          19.30 – 21.45 uur    Jules de Corte en Religie

Woensdag 31 juli          19.30 – 21.45 uur    Jules de Corte en Rechtvaardigheid

Woensdag 7 augustus    19.30 – 21.45 uur    Jules de Corte en Rebellie

 

Kosten voor de gehele cursus: € 45,- Dit is inclusief koffie of thee in de pauze

 

Aanmelden vooraf is noodzakelijk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0621 597949

 

Locatie: Nieuwe Markt 13 te Deventer

 

Cursusleider: Roel Smit