Een luistercursus bij de muziek van César Franck (1822 - 1900).

 

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de Franse componist César Franck werd geboren. Je kunt hem beschouwen als de grootste Franse componist van de 19e eeuw. Afgelopen voorjaar gaf ik na de corona-ellende een luistercursus over deze man, toen nog uit voorzichtigheid voor zo weinig mogelijk mensen. Die cursus herhaal ik komend najaar in de maanden oktober en november. Deze keer zijn meer cursisten welkom (aangenomen dat corona niet opnieuw leidt tot allerlei onmogelijkheden). Hierboven zie je de nieuwe naam die ik bedacht heb: César Franck - 'de Bach van de 19e eeuw'. Inhoudelijk gaat het om dezelfde cursus die destijds Van Wonderkind tot Laatbloeier heette.

 

 Twee locaties:

Olst - Jan Schamhartstraat 85

Doetinchem - Hofstraat 34 (inderdaad: ik werk niet meer samen met de Doetinchemse Muziekschool).

 

Staan Bach en Beethoven bovenaan de waarderingslijsten van de klassieke muziekliefhebber, bij Franck ligt dat anders. Het ‘grote publiek’ kent hem minder. Ik hoop tijdens acht cursusbijeenkomsten te laten ervaren dat dit onterecht is. Je gaat muziekfragmenten horen, krijgt daarbij de nodige achtergrondinformatie, en zo zal een beeld ontstaan van een bescheiden, doch groot en vaardig componist, schepper van enige muzikale topwerken!

 

Welke werken? Bijvoorbeeld de Symfonie in d-klein, de Sonate voor viool en piano, de Variations Symphoniques (feitelijk een concert voor piano en orkest), en zijn grootste werk: het oratorium Les Béatitudes (De Zaligsprekingen). Daarnaast zijn er een paar werken voor piano-solo en een klein, doch belangrijk orgelrepertoire. Maar er is meer, het bij velen bekende Panis Angelicus niet te vergeten.

 

Wie mij kent van vorige cursussen weet hoe het werkt: laagdrempelige informatie, met groot enthousiasme gebracht, gul bijgeleverd schriftelijk cursusmateriaal, en links naar youtubefilms waarop de werken niet alleen te horen zijn, maar vaak de musici ook te zien! Een cursus voor fijnproevers.

 

Kosten: € 200,00

Plaats van handeling: Klik op de agenda 2022

Cursusdata en –tijden: Acht dagdelen in oktober en november - Klik op de agenda 2022

Het is denkbaar dat de cursus in Olst op meerdere tijden parallel gaat lopen

Opgave en inlichtingen: Roel Smit, 0621 597949, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Foto's, van boven naar beneden:

  • César Franck rond zijn 65e jaar
  • Het orgel in de Parijse Sainte Clothilde, waar Franck ruim dertig jaar Organiste Titulair was
  • Exterieur Sainte Clothilde, kort na de ingebruikname in 1857