Roel Smit is cantor – organist van de Joriskerk te Borculo, stadsbeiaardier van Doetinchem en Hengelo(O), en leider/initiator van het practicum Leven met Muziek aan de Nieuwe Markt te Deventer. Meer over dit alles op andere plaatsen van deze site.

 

Tot 2006 was hij cantor – organist van de Catharinakerk te Doetinchem. Hij bespeelde daar het drie-klaviers Flentroporgel uit 1952 en gaf leiding aan de Catharinacantorij, door hem opgericht in 1982. Dit koor zong met hem vele kerkliederen, meerstemmige kerkmuziek en (Bach)cantates. Jarenlang organiseerde Smit de Doetinchemse orgelconcerten tijdens de zomer.

 

Tot 2012 was Roel Smit gedurende ruim veertig jaar de vaste bespeler van het Deventer Hemonycarillon in de Lebuinustoren. De Gemeente Deventer eerde hem in 1994 met de toekenning van de ‘Gulden Adelaar’, een door de stad zelf ingestelde culturele onderscheiding. Bij zijn veertigjarig jubileum als stadsbeiaardier gaf de stad opdracht tot het componeren van een speciaal beiaardwerk. Dat werd ‘Est-ce Deventer’, van de hand van de Utrechtse componist Ad Wammes. Het ging in première op donderdag 17 mei 2012.

 

Smit was ook vaste beiaardier van Zutphen, Lochem, Meppel, Doesburg en Dinxperlo.