Het kerkorgel is mijn grote liefde. Ik leerde het kennen zoals zoveel collega’s dat overkwam: van jongs af aan, als kerkganger in een Protestants milieu. Had je geluk, dan hing er zo’n kolossaal en mysterieus muziekinstrument aan de wand: het orgel. Wanneer daar goed op gespeeld werd had je dubbel geluk!

 

Ik had dubbel geluk! De kerkorgels en hun bespelers uit mijn jeugd vergeet ik nooit meer. Hiernaast zie je het eerste orgel dat ik als zesjarig jochie meemaakte: dat van de Westerkerk in Utrecht. De aanblik van dat instrument maakte grote indruk op mij, en het geluid dat er uit kwam niet minder! Verder breng ik hier hulde aan de Utrechtse organisten van mijn jeugd: Jan Ras, Jean Telder, Cor Morriën, Gijs Pasman, Johan Spelde, Mees van Huis en Stoffel van Viegen. Deze speelmannen waren voor mij de aanleiding om kerkorganist te willen worden en dat is dan ook gebeurd.

 

Stoffel van Viegen was mijn eerste docent tijdens de vakopleiding. Zijn lessen kreeg ik op dat feest van een orgel in de Utrechtse Domkerk – zie de foto rechts onder. Tijdens de beroepsopleiding en in mijn latere leven waren er kerkelijke gemeenten in Utrecht, Olst, Wilp en Doetinchem die mij als organist, later als cantor-organist in dienst namen.

 

Nu ben ik organist in de Joriskerk te Borculo en nog steeds is het spelen tijdens de zondagse diensten voor mij het hoogtepunt van de week.

 

Hoe het daar gaat? Wat voor orgels daar staan? Klik op de button.