‘Ik wil graag een stadhuis met een toren en in die toren een carillon.’ Ongeveer in die bewoordingen sprak burgemeester Van der Dussen in 1946 tegen architect Berghoef, de ontwerper van het Hengelose stadhuis. En zo is het gebeurd. Met zijn uitspraak zo kort na de oorlog zorgde de toenmalige burgemeester dat de stad Hengelo deel kreeg aan een oer-Nederlandse traditie: een zingende toren in het stadscentrum!

 

Stadhuis, toren en carillon werden in gebruik genomen op 3 september 1963. De carillonklokken, maar liefst 47 in getal, werden gegoten door klokkengieterij Petit en Fritsen te Aarle Rixtel. De eerste stadsbeiaardier was een jonge vrouw uit Oldenzaal: Ria Pieffers, later Ria van Viegen - Pieffers, een topspeler! Ria werd in 1974 opgevolgd door Rinus de Jong, die behalve een goed speelman ook nog gewaardeerd documentalist was van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging.

 

Ik mocht Rinus in 1987 opvolgen. Iedere week op woensdag tijdens de lunchpauze speel ik alles wat ik mooi vind. Omdat de luisteraars totaal uiteenlopende muzikale voorkeuren hebben kies ik mijn repertoire zo breed mogelijk: evergreens, popmuziek, folk, lichtklassieke muziek en klassiek. Daarbij wordt veel geïmproviseerd, waardoor het vak van beiaardier levendig blijft.

 

Het jaar 2010 werd van groot belang voor het instrument. Na restauratie van het voegwerk aan de toren bleek dat ook aan allerlei onderdelen van het carillon ernstige slijtage was. Er volgde een ingrijpende technische restauratie en er kwam een nieuw klavier. Zie de foto hiernaast: jazeker - het uiterlijk van de toren komt terug in het klavier! Dankzij een paar gulle gaven van het Rabofonds en de Willem Willink Stichting konden twaalf kleine klokjes bijgegoten worden. Restauratie en het bijgieten gebeurden door Koninklijke Eijsbouts te Asten.

 

Dankzij deze ingrepen hangt het Hengelose carillon er als herboren bij en klinkt het nog stralender dan het al deed. Dat zal komende zomer te horen zijn wanneer het vijftigjarig jubileum van stadhuis, toren en carillon wordt ingeluid met concerten door internationale gastbeiaardiers. Klik hier om daar meer over te lezen.

 

Roel Smit