Een luistercursus over de muziek van César Franck.

 

Vanaf half februari 2022 zal ik op Nieuwe Markt 13 te Deventer én op Bizetlaan 1 te Doetinchem een luistercursus van acht middagen/avonden geven  over de grootste Franse componist van de 19e eeuw: César Franck. Na twee jaar stilstand door de virusellende wil ik voorzichtig ook in Deventer weer iets proberen voor een zeer kleine groep mensen. De muziek van deze grote Fransman die tweehonderd jaar geleden geboren werd (1822 – 1890), is daarbij een prachtige aanleiding. In Doetinchem is meer ruimte en is een grotere groep welkom.

 

Staan Bach en Beethoven bovenaan de waarderingslijsten van de klassieke muziekliefhebber, bij Franck ligt dat anders. Het ‘grote publiek’ kent hem minder. Ik hoop tijdens acht cursusbijeenkomsten te laten ervaren dat dit onterecht is. Je gaat muziekfragmenten horen, krijgt daarbij de nodige achtergrondinformatie, en zo zal een beeld ontstaan van een bescheiden, doch groot en vaardig componist, schepper van enige muzikale topwerken!

 

Welke werken? Bijvoorbeeld de Symfonie in d-klein, de Sonate voor viool en piano, de Variations Symphoniques (feitelijk een concert voor piano en orkest), en zijn grootste werk: het oratorium Les Béatitudes (De Zaligsprekingen). Daarnaast zijn er een paar werken voor piano-solo en een klein, doch belangrijk orgelrepertoire. Maar er is meer, het bij velen bekende (toch!) Panis Angelicus niet te vergeten.

 

Wie mij kent van vorige cursussen weet hoe het werkt: laagdrempelige informatie, met groot enthousiasme gebracht, gul bijgeleverd schriftelijk cursusmateriaal, en links naar youtubefilms waarop de werken niet alleen te horen zijn, maar vaak de musici ook te zien! Was je nog geen fijnproever? Na deze cursus ben je het wél!

 

Kosten: € 200,00

Plaats van handeling: Klik op de agenda 2022

Cursusdata en –tijden: Klik op de agenda 2022

Het is denkbaar dat de cursus in Deventer op meerdere tijden parallel gaat lopen

Opgave en inlichtingen Deventer: Roel Smit, 0621 597949, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.           

Inlichtingen en opgave Doetinchem: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0314 37 60 00

 

Foto's, van boven naar beneden:

  • César Franck rond zijn 65e jaar
  • Het orgel in de Parijse Sainte Clothilde, waar Franck ruim dertig jaar Organiste Titulair was
  • Exterieur Sainte Clothilde, kort na de ingebruikname in 1857